Urmând articolului din 2017, vă prezint și în acest an florile în culoarea anului 2018: ultraviolet. Adevarul e că nu am văzut așa multe buchete verzi în sezonul trecut, însa violetul s-ar putea să inspire multe mirese sau organizatoare de evenimente să-l adopte în anul ce vine.
Am o listă luuuungă de flori mov-violet așa că sper să ne vedem cu bine la finalul postării!
Lavanda (disponibilă pentru comandă în martie-iunie, chiar dacă la noi înflorește la începutul verii) e un punct pe ‘Bucket List’-ul meu: “vizitarea câmpurilor de lavandă din Provence”. Mă și văd pe o păturică, in lanurile mov, cu un coș de picnic, 2 pahare de prosecco și soarele apunând. Revenind, putem folosi lavandă proaspătă sau uscată în aranjamente, ca mici accente de culoare. Sau, de ce nu, să alăturăm câteva legaturi bune și să facem un buchet doar din lavandă! Credit Foto: 1, 2, 3, 4, 5, 6
Măzărichea (martie – septembrie)- îndrăgesc mult această floare delicată. E de o finețe incredibilă, firavă, dar așa de expresivă. Se poate cultiva cu ușurință în grădini însorite, doar plantând câteva semințe lânga un gard. Pâna în iunie veți avea vreji cățărați pe gard, iar din iulie până la sfârșitul toamnei vor fi plini de flori parfumate
Credit Foto: 1, 2, 3
Delphinium (disponibil preponderent în perioada aprilie – septembrie) e o floare înalta, cu zeci de floricele separate ce pot fi folosite individual, însă datorită bogației fiecărui fir, arată foarte bine în aranjamente centrale sau chiar în candelabre florale.
Credit Foto: 1, 2, 3
Anemonele (disponibile în perioada noiembrie – martie). Ah, anemonelor mov nu le pot rezista! Ok, nici celor albe, sau roz. De fapt nici unei anemone. O floare inocentă și delicată ce iese în evindență de îndată ce a fost pusă într-un buchet
Credit Foto: 1, 2, 3
Clematitele sunt simbol al intelegentei, potrivite pentru aranjamentele și buchetele foarte naturale, cu forme mai puțin definite, nonconformiste. Mi-ar plăcea să găsim la depozite și clematitele bătute sau din soiul cu număr mare de petale. Cele pe care le vedem cățărându-se pe pari în grădini și la noi. Dar până atunci ne putem bucura de Clematis Pirouette, pe care o putem folosi în buchete lejere, romantice.
Credit Foto: 1, 2, 3
Hortensiile. E nevoie doar de câteva hortensii să faci un buchet. Ajunge și una singură, uneori. Însă, alăturate cu alte flori, hortensiile reușesc să pună în evidență flori firave, care profită de suportul lor, fără a fi strivite. Susțin excelent orhideele sau freziile ale căror petale se pot deteriora cu ușurință.
Credit Foto: 1, 2, 3
Trandafirii – Movul nu e o culoare des întâlnită la trandafiri. Sunt doar cățiva ani de cand au apărut trandafirii lila: Ocean song (a fost dezvoltat în 2004 în Germania), Deep Purple sau Cool Water. Cel mai închis mov este cel al trandafirilor Blueberry pe care vi-l prezint aici.
Credit Foto: 1, 2, 3
Garoafele și garofițele – flori care, să recunoaștem, nu sunt în topul românilor, sătui fiind de cele câteva tipuri de flori de dinainte de ’90. De câțiva ani încoace, însa, au apărut garoafe și garofițe în culori care mai de care mai frumoase. Poate n-aș face un aranjament doar din garoafe, dar îmi plac ca texturi lânga alte flori, pe care le pot pune în valoare. Le puteți identifica în buchetele de mai jos?
Credit Foto: 1, 2, 3
Orhideea Vanda – exotică, pasională, o floare care se pune singură în valoare. Arată bine chiar singură în vază, iar buchetele doar din orhidee Vanda sunt deosebit de elegante.
Credit Foto: 1, 2, 3, 4
Orhideele Mokara sunt o combinație între orhideele Vanda și Dendrobium. Sunt disponibile pentru comandă tot anul.
Credit Foto: 1, 2, 3
Irișii și stânjeneii (irisul se găsește tot anul, stânjeneii doar în perioada de iarnă decembrie-aprilie) sunt flori puțin pretențioase, denumite și ”orhideea săracului” pe care personal le asociez cu alte flori exotice.
Credit Foto: 1, 2, 3
Lalelele. Datorită cererii ridicate ele sunt disponibile pentru comandă tot timpul anului, dar parcă cel mai mult le iubim de 8 martie. Ce m-a surprins la ele este că tulpina lor crește în continuare chiar și după ce au fost tăiate. Poate ați observat în buchetele compacte, care au și lalele pe lângă alte flori, că de dimineața până seara lalele ”scot capul”, încet, încet, până ajug cu 1-2 cm peste celelalte flori.
Veronica (disponibilă tot anul) e o floare ca un mic țăruș, ce arată bine în aranjamentele liniare. E folosită mai degrabă ca element adițional decât ca floare principală, dar crează linii frumuase și accente colorate.
Credit Foto: 1, 2, 3
Liliacul disponibil în perioada ianuarie- aprilie. Îî spun numele și îi simt deja parfumul dulceag. Știați că florile de liliac cu 5 petale sunt la fel de rare ca și trifoiul cu 4 foi, și că dacă găsiți o astfel de florică vi se va îndeplini o dorință?
Credit Foto: 1, 2, 3
Zambilele (disponibile preponderent în decembrie – aprilie). Din cauza tulpinii groase, zambilele sunt mai greu de folosit în buchete de mireasă/nașă, pentru că se creează un mânunchi butucănos și mai greu de tinut toată ziua în mână, dar 1-2 fire nu încurcă pe nimeni, nu? Tocmai ce am inspirat adânc cu gândul la parfumul lor!
Credit Foto: 1, 2, 3
Aster ( se poate comanda tot anul, în diverse nuanțe de la lila până la mov închis) mă duce cu gândul la florile de câmp sau la grădina bunicii. Dacă îți dorești un eveniment cu tematică rurală sau vintage, atunci sunt potrivite pentru tine.
Lisianthus (disponibil tot anul). O floare delicată, dantelată, romantică, acoperă toata paleta de movuri de la lila până la mov închis. Puteți alege din soiuri cu un singur rând de petale, cu inflorescențe ”bătute” sau cu petale bicolore. Iar dacă vreți să evitați trandafirii în buchetele voastre, lisianthusul este o variantă bună datorită așezării similare a petalelor.Credit Foto: 1, 2, 3
Mathiola (disponibilă în special în perioada martie-august) are un parfum dulce cu note picante și, la fel ca Delphinium, reprezintă o aglomerare de floricele așezate pe mai multe etaje. O floare mai degrabă dezordonată pe care îmi place să o folosesc în buchete rebele, nestructurate, dar și în aranjamente verticale.
Credit Foto: 1, 2, 3
Gladiolele (în sezon în perioada iulie-septembrie). Câteva fire de gladiole, într-o vază înaltă, crează un decor minimalist, modern. Dar ce e surprinzător e că putem desprinde fiecare floare, iar prin însârmare poate fi asezată în buchete, dând o notă exotică.
Frezii putem găsi în florării tot timpul anului, dar sunt mai speciale primăvara. La fel ca lalelele, bobocul crește după ce e așezat în buchet, așa că nu le recomand pentru buchete mixte cu forme stricte. Datorită curburii florii, arată bine în buchete curgătoare.
Credit Foto: 1, 2, 3
Scabiosa (disponibilă în perioada iunie-septembrie) și-a primit numele de la romani, care o foloseau să trateze diverse boli de piele (printre care și Scabia). Are o fragilitate deosebită, dar păstrează aspectul de floare sălbatică.
Credit Foto: 1, 2, 3
Limonium și o specie a sa mai cunoscută, statița, sunt folosite mai mult ca structură florală decât ca punct de interes. Își păstrează rigiditatea și coloritul după uscare, devenind un bun separator pentru flori în buchete. În plus, dacă vreți o vază plină cu flori de care să vă bucurați un an întreg, vă recomand un buchet de statiță.
Credit Foto: 1, 2, 3
Laleaua pestriță (Fritillaria Meleagris) e o specie pe cale de dispariție la noi, dar florile de cultură din Olanda pot fi comandate de la sfârșitul iernii până la Paști. Exact când sora ei portocalie, Floarea Paștelui (Fritillaria Imperialis), înflorește în grădini.
Credit Foto: 1, 2, 3
Crinul african (Agapanthus) e disponibil 3 anotimpuri din 4, cu excepția primăverii. Vizual, pare o combinație intre Nerine și Alliu,m cu multe ”trompete” plecând din același punct central.
Credit Foto: 1, 2, 3
Nativa din Mexic, Ageratum e disponibilă tot timpul anului. Îmi place să o folosesc în aranjamente, ca accent compact de culoare.
Credit Foto: 1, 2, 3
Poate cea mai elegantă orhidee, Phalenopsis poate fi comandată tot timpul anului. Vă dau puncte bonus dacă faceți diferența între ea și orhideea Vanda!
Credit Foto: 1, 2, 3
Alstromeria (o putem găsi tot anul) e o varietate de crin din America de Sud, destul de ignorată de designerii floriști. Când e deschisă complet, ai zice că e o soră necizelată a orhideelor.
Credit Foto: 1, 2, 3
Brassica, sau varza ornamentală, e disponibilă de la sfârșitul verii până toamna târziu. Dacă treceți peste faptul că e o legumă (nerecomandată consumului), veți observa că arată bine ca piesă centrală în aranjamente și buchete cu tematica ”bogăție de toamnă”.
Credit Foto: 1, 2, 3
Cynara (floarea de anghinare) poate fi comandată în timpul verii. Are un aspect țepos, ceea ce o face mai puțin potrivită pentru evenimente elegante. Aș recomanda-o fetelor rebele (care probabil nu vor citi niciodată bloguri despre flori). Credit Foto: 1, 2, 3
Crizanteme (disponibile tot timpul anului) vin într-o varietate de forme și culori. Cu flori ca un năsturel cu zeci de petale, crizantemele dau bine în aranjamente ”country-chic”.
Credit Foto: 1, 2, 3
Allium, pe care poate ați văzut-o în grădinile cu legume, este floarea usturoiului. E disponibilă în perioada martie-iunie și pare fratele mai bogat al agapanthusului (vezi mai sus). Mirosul de usturoi nu e foarte deranjant, dar e prezent în special în tăietura cozii.
Credit Foto: 1, 2, 3
Campanulele ”de florărie” sunt ceva mai diferite față de cele din ghiveci. Tulpinile sunt lungi de 50-60cm, inflorescența de tip spic, versus plante de 20cm înălțime cu flori cât o unghie, dar fără a face rabat la gingășie. Campanulele pot fi comandate în perioada martie – septembrie.
Credit Foto: 1, 2, 3
Aconitum, înfățit cu helebores și delphinium (pe care l-am descris mai sus), e disponibil în perioada septembrie – martie. E perfect pentru aranjamente liniare, înalte.
Credit Foto: 1, 2, 3
Calele din soiul Vermeer pot fi cumpărate tot timpul anului. Dau buchetelor linii clare, clasice, elegante. Un buchet simplu din cale îl văd purtat de o mireasă cu rochie de satin, pe corp, fără alte accesorii.
Credit Foto: 1, 2, 3
Trahelium, din familia campanulei (chiar daca seamănă mai mult cu Alliumul), e disponibil tot anul. Îmi place ca pată de culoare în buchete și aranjamente și e foarte cost-effective (ocupă o suprafață mare la un preț mai mic).
Credit Foto: 1, 2, 3
În ceea ce privește amenajarea grădinilor, recunosc că sunt fan plante movulii. Campanulele rezistă an de an chiar dacă sunt perioade secetoase sau ierni cu îngheț. Lavanda am plantat-o în ghivecele de la balcon și e o plăcere să inspir parfumul florilor când deschid geamul, iar iarna folosesc crenguțele în aranjamentele de sezon. Iar panseluțele, inclusiv cele curgătoare, le alătur adeseori bulbilor de crocus și primulelor, primăvara. Petuniile movulii (mai ales cele bătute) le prefer în timpul verii, iar în interior nu poate lipsi violeta de Parma, probabil cea mai intalnita floare in gospodăriile romanesti.
Uitându-mă acum la toate pozele de mai sus (109 mai exact), cred că am ”cules” toate pozele cu buchete și aranjamente mov-lila-purpuriu din mediul online. Iar dacă nu v-am pierdut până la final și nu v-ați dezhidratat de la lungimea postării, dați rogu-vă un semn că sunteți bine printr-un comentariu mai jos.