A trecut o săptămână de la Europa Cup, și gândurile mi-au rămas acolo. A fost MI-NU-NAT! Am avut așteptări înalte însă nu credeam că îmi vor fi depășite. Am plecat cu gândul la minunatul Gregor Lersch, câștigător al competiției in 1978 (!), un om care a rămas în voga 40 de ani îmbunătățindu-și constant stilul de-a lungul timpului. Am plecat cu dorința să învăț si să fur meserie de la cei mai buni oameni ai momentului. Pe lângă cei 23 de participanți, toți câștigători ai concursurilor naționale locale, au urcat pe șcenă alți mari campioni in domeniul designului floral, creatori de evenimente, oameni cu stiluri diferite din toate colțurile lumii. Au fost două zile intense, atât pentru competitori și organizatori, cât și pentru cei ce am venit să privim și să susținem participanții. Eu am vrut să prind tot! Am privit concurenții cum compuneau aranjamentele florale sub ochii noștrii, i-am vazut plini de emoție, creativi, pe unii descumpăniți în anumite probe si am sorbit toate demonstrațiile florale. Dar să le luăm pe rând:
Am ajuns de dimineață la ora 8:30 la „Magazzini Del Cotone„, locul desfășurării competiției. 3 etaje așteptau competitorii, cu standuri deja pregătite pentru fiecare probă. La parter erau 23 de mașini Fiat 500, la etaje aveam scutere Vespa și structurile pentru tema de picnic și design de vitrină. Mă așteptam să fie însă mult mai multe firme care au standuri de prezentare. Au fost câțiva producători de ambalaje, Oasis, standuri cu cărți, dar eram pregătită să plec cu încă un bagaj de cală de la eveniment, de la toate produsele ce ar fi putut fi cumpărate de acolo. A fost însă ceva ce m-a surprins plăcut: mulți români au venit să îl susțină pe Nicu Bocancea, participantul nostru la concurs. Am fost peste 40 de oameni acolo, probabil ce-a mai mare comunitate străina venită la eveniment. Și cel mai frumos a fost că româncele au venit îmbrăcate cu ii. O bucurie să vezi oameni uniți, care trec peste bariera de competitivitate.
La ora 9 a început festivitatea de deschidere. Au fost prezentați concurenții (evident și sponsorii), și hai la treabă.
Prima temă de concurs: Parata Florale di Sanremo. 120 de minute disponibile pentru a decora într-un mod inedit un Fiat 500. Fiecare a primit același număr și tip de flori cu ceva variații în colorit. Vreo 3-4 mașini au avut creste, una a avut bomboane din burete floral, una a avut o caracatiță (inspirată din filmul La Piovra). Mi-a plăcut că din seturi de flori identice au ieșit aranjamente total diferite. Aveam deja un zâmbet înfășurat. 3-2-1 și gata proba. Aplauze.
Am fugit spre Auditorium, locul de desfășurare al demonstrațiilor florale. Aritaka Nakamura (Locul 4 la Interflora World Cup 2015, mare campion japonez) avea să prezinte câteva aranjamente proprii. Însă traducerea în engleza a lăsat de dorit, lumina a fost slabă iar filmarea live a fost mediocră. Nu știu ce au văzut cei din spatele sălii, poate un binoclu le-ar fi fost de ajutor, însă mi-am propus ca la fiecare demonstrație să ajung cu 10 minute mai devreme pentru a putea ocupa un loc cât mai în față. Chiar dacă în sală lumina era slabă, dupa fiecare demonstrație aranjamentele erau dispuse în zone luminoase pentru a putea fi fotografiate, deci am reusit să le analizez îndeaproape.
Ora 14: Începe a doua temă de concurs: ”Pasta, pesto e fiori”: picnic in munții genovezi, primăvara. Aranjamentul, un tribut pentru Pesto, specific Genovei, trebuie să fie vesel și să permită ca două persoane să se bucure de picnic, comod. Competitorii au avut la dispozitie 1h:30 pentru a finaliza aranjamentele ce trebuiau să reziste 4 zile.
Mi-au plăcut mult ce a ieșit. S-a văzut munca de pregătire, probabil cu luni bune înaintea competiției. Au fost câteva decoruri de poveste, altele au mers pe stilul mai sălbatic. Aranjamente suspendate, structuri complexe, spaghete folosite în moduri inedite, dar și elemente neașteptate: puțin arpagic sau chiar rădăcini de păstârnac. Mi-am făcut în gând idei de design pentru când mă întorc în țară, de la cum să evit folosirea unei bormașini sau a unui aparat de sudură, pâna la locația în care aveam să plasez următorul design. Aveam deja o grămadă de informații pe care să le folosesc și trecuse doar jumătate de zi. Îmi doream să se pună pauză evenimentului, să am 2 săptămâni de creație, iar apoi să continue cu tema 3.
Cu câteva minute înainte să se termine am alergat spre Auditorium. Urmau doi designeri floriști italieni, care promiteau aranjamente interesante. Însă probabil sunt singurul român care nu întelege prea multa italiană, și traducerea în engleză a fost iar la pământ. Dar cei doi au reușit să pună în scenă un adevărat spectacol: pe lângă minunatele decorațiuni florale, am fost încântați și o reprezentație de dans și acrobație
Ora 18. A treia tema de concurs: Matrimonio in Vespa: mirele și mireasa se îndreaptă spre primărie pe o Vespa. Mireasa are un aranjament floral ce respectă stilul italian din anii 50-60, iar florile trebuie să reziste 24 de ore.
Competitorii au avut la dispoziție doar 60 de minute pentru a lipi (majoritatea au folosit lipici floral) sau a împleti florile în decorațiuni inedite. 60 de minute în care să ”spionezi” 23 de floriști. Mi-a fost greu să ma decid unde să stau mai mult de 1-2 minute. Am ales florista din San Marino care a făcut un buchet însârmat, care mi s-a părut reprezentativ pentru perioada respectivă. Însă am tras cu ochiul peste tot. Mi-a plăcut în mod deosebit pălăria vintage a lui Nicu Bocancea, foarte frumos lucrată, dar și un soi de coroniță florală făcută de ucrainianca Inna Patrenko.
Gata și runda 3. Aplauze tuturor, dar repede-repede către Auditorium, unde prezenta Alex Choi (Korea de Sud): campionul mondial en-titre, câștigător al ”Interflora World Cup 2015”. Mi-a plăcut omul ăsta. Avea o căldură sufletească, o bucurie și o plăcere imensă de a lucra cu florile, de a face ceva inedit. Traducerea a fost ceva mai bună de data asta, făcută de o coreancă și probabil feeling-ul general a fost pozitiv și pentru ca nu a fost traducere în italiană. Iar Alex a fost minunat! Cred că pe lângă flori, ceea ce imi place cel mai mult la meseria asta sunt oamenii: cei care Alex Choi, care fac asta din pasiune, care emit atâta energie pozitivă de toată sala este acaparată și stă cu ochii lipiți de tine.
Mă uit la ceas, ora 21. Mai dau o tură pe la toate etajele să analizez aranjamentele, să mă bucur de ele, să mi le imaginez la mine în sufragerie sau pe masă la un eveniment festiv. Inspir de 2 ori din maci si plec acasa. O zi incredibilă. Mai vreau. Ce bine ca mai e o zi.
Va urma.
PS: puteti vedea toate creatiile pentru primele 3 teme de concurs AICI (1), AICI (2) si AICI (3)
1 comentariu
[…] Acest articol este partea a doua a experienței de la Europa Cup din Genova. Prima parte o găsiți aici. […]