Există multe metode de ingrijire flori pe internet, așa că am decis să încerc câteva din strategiile băbești de a avea grija de flori. Până acum, modalitatea aleasă de mine era cea oarecum bătătorită în domeniul florial: tăiat codițe în unghi, soluție florală și apă proaspătă la 2-3 zile (cu toate că majoritatea florilor rămân maxim 2 zile in studio, de la achiziție până la livrearea lor la destinatar, astfel că ultimul pas îl folosesc mai rar).
Pentru acest test am ales o legatură de trandafiri proaspeți, soiul meu preferat de trandafiri roșii: Red Naomi. Bobocul lor este perfect și sunt genul de trandafiri care se deschid înainte să se ofilească. Fiecare fir a fost curățat de frunze, și codițele au fost tăiate în unghi cu un cuțit ascuțit.
I-am împărțit in 4 vaze separate, fiecare cu aproximativ 0.5l apă.
- o vază doar cu apă (pentru comparație)
- una cu jumatate de linguriță de zahăr
- una cu un sfert de aspirină (* un test precedent cu jumătate de aspirină a dus la uscarea frunzelor florilor, așa că am injumătățit doza)
- una cu soluție florala.
Pentru a simula cazuri reale de îngrijire, vazele au fost așezate într-o zonă însorită (nu tocmai o recomandare), la o temperatură de 22 grade. Am urmărit în fiecare zi progresul florilor, după cum urmează:
- În primele 2 zile florile s-au deschis încet, au rămas proaspete, fără diferențe între vaze.
- În a 3-a zi am observat că în 3 vaze (apă simplă, zahăr și soluție florală) trandafirii au început să se înmoaie, și câte unul din fiecare vază avea deja capul plecat. În vaza cu aspirină toți trandafirii erau încă proaspeți, cu bobocul ferm.
- În zilele 4-5, trandafirii din cele 3 vaze (apă simplă, zahăr și soluție florală) au continuat să se deterioreze. În mod normal, în ziua 4 i-aș fi aruncat deja. Vaza cu aspirină continuă să arate bine, cu toate că floarea și-a pierdut din fermitate.
- În ziua 6, vaza cu aspirină este încă in formă, fără flori cu capul plecat.
- În ziua 7 și trandafirii din ultima vază s-au înmuiat.
Pentru mine rezultatul a fost unul neașteptat. Credeam că se va vedea o diferență între vaza fără nici un fel de tratament și restul vazelor, dar mai ales că vaza cu soluția florală va fi câștigătoare. Însă 3 vaze s-au comportat la fel: cea doar cu apă, cea cu zahăr și cea cu soluție florală, fără să simt o diferență cât de mică. Și în mod total neașteptat, aspirina a dublat durata de viață a trandafirilor.
Voi repeta acest test și cu alte flori și altor soiuri de trandafiri, pentru a vedea daca aspirina este benefică și altora, sau a fost doar un caz special.
Voi ce metode de îngrijire alegeți? Ce funcționează cel mai bine la voi acasă?
6 comentarii
Multumim pt studiu! 🙂 chiar neasteptat.
Multumim pentru studiu. Chiar neasteptat.
Într-adevăr, neașteptat rezultatul. Și eu eram sigură că florile care au soluție florală vor rezista mai mult. Mulțumesc că ai făcut experimentul și da, mi-ar plăcea să știu cum se comportă și alte specii de flori într-un test asemănător. Zi faină!
Da, chiar vreau să repet testul și cu alte flori. Mă gândesc că au fost totuși studii pentru cea mai bună compoziție chimică pentru soluția florală, așa că ar trebui să fie cea mai bună variantă.
Ma intrebam de ani de zile care-i cea mai buna solutie intre zahar si aspirina. La solutia florala ajungand mai greu… Foarte util testul tau. Multumesc!
Nu primim de fiecare dată lângă buchete soluție florală, așa că e bine să avem și remedii ”locale” 🙂